ÚVSR: KDH zahlcuje verejnosť prázdnymi slovami a imaginármi číslami

19.06.2012 Bratislava

Bratislava 19. júna (TASR) - Opozičné KDH ako líder pravicových strán nie je podľa Úradu vlády (ÚV) SR schopné pripraviť vlastný kvalifikovaný návrh ozdravných opatrení. Namiesto toho zahlcuje verejnosť prázdnymi slovami a imaginárnymi číslami. Riaditeľ Tlačového a informačné odboru ÚV SR Erik Tomáš takto reagoval na dnešnú kritiku predsedu kresťanských demokratov Jána Figeľa.

"Vláda SR postupuje v súlade s predvolebnými sľubmi a programovým vyhlásením vlády, teda v zmysle väčšej solidarity bohatých a silných," konštatoval Tomáš. Zároveň však podľa jeho slov pripravuje aj výrazné úspory vo verejných výdavkoch. "Predsedovi KDH zároveň pripomíname, že na rozdiel od predchádzajúcej vlády, ktorá zanechala daňovú správu v rozvrátenom stave, súčasný kabinet schválil viacero významných opatrení v rámci boja proti daňovým únikom," doplnil Tomáš.

Podľa Figeľa balíček šetriacich opatrení Ficovej vlády spôsobí na Slovensku zvyšovanie daní, odvodov a nezamestnanosti. "Všetky opatrenia smerujú k zastaveniu hospodárskeho rastu, jeho oslabeniu," dodal Figeľ. Fico a strana Smer-SD tak podľa neho oklamali občanov Slovenska.

Predseda vlády poslal v pondelok (18. 6.) lídrom opozičných parlamentných strán konkrétny balík konsolidačných opatrení, ktoré pripravilo ministerstvo financií. Zároveň od nich očakáva, že do najbližšieho zasadnutia Rady solidarity a rozvoja, ktoré je naplánované na štvrtok (21.6.), opozícia predloží vlastný položkovitý návrh, ako ušetriť 300 miliónov eur v tomto roku a 1,5 miliardy eur v roku 2013.

Podľa predsedu KDH bolo však rokovanie s opozíciou len gestom a divadlom zo strany Fica a hnutie už raz poslalo strane Smer-SD návrh úsporných opatrení, ktorými je možné ušetriť 1,7 miliardy eur. Premiér ho ale odmietol, na jeho list tak KDH už odpisovať nebude.
 

Vyberte región